Witaj na forum

Jadło i trunki - Baranina duszona w piwie

Dragomir - Czw Paź 04, 2007 12:44 am
: Temat postu: Baranina duszona w piwie
czas przygotowania: 1 godz. - 1,5 kg baraniny z łopatki
- 500 g cebuli
- 500 g ziemniaków
- 1 por
- 3 marchewki
- 2 gałązki selera
- 0,25 l jasnego piwa
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Mięso pokrajać w plastry, lekko zbić. Najlepiej zalać zsiadłym mlekiem i odstawić w chłodne miejsce na 24 godz. Oczyszczone i umyte jarzyny pokrajać w plasterki. W garnku układać warstwami: jarzyny, plastry mięsa, wierzchnią warstwę musi stanowić mięso. Posolić, posypać pieprzem. Dorzucić posiekaną natkę, podlać piwem wymieszanym ze szklanką wody. Dusić 60 minut na bardzo małym ogniu.
Traper - Czw Wrz 22, 2016 11:22 am
:
mmm to pysznie na pewno bedzie smakowało z chęcią właśnie bym sobie to zrobił.