Witaj na forum

Jadło i trunki - Bigos tradycyjny

Dragomir - Czw Paź 04, 2007 12:44 am
: Temat postu: Bigos tradycyjny
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 kg resztek pieczeni w róznych gatunkach mięs w raz z sosami
- 1/2 kg kiełbasy
- 1/2 kg boczku
- 2 cebule
- kilka śliwek suszonych lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- kminek
- liść laurowy
Kawałki pieczeni pokroić i gotować z kiszoną kapustą do miękkości. Osobno przysmażyć pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę. Dodać do ugotowanej kapusty przez chwilę razem dusić. Śliwki namoczyć i ugotować, wyjąć z wywaru ( można go dodać do kompotu) , oddzielić pestki, pokroić i dodać do kapusty. Zamiast śliwek można dodać przecier pomidorowy , ale nie powinno się łączyć w bigosie przecieru i śliwek. Bigos podprawić mąką, przyprawami i przez chwilę gotować na małym ogniu. Bigos najlepiej przygotować na dzień wcześniej , aby nabrał smaku.
Autor przepisu: Małgorzata Górska