Witaj na forum

Jadło i trunki - Gęsia szyja z kaszą jęczmienną

Dragomir - Czw Paź 04, 2007 12:45 am
: Temat postu: Gęsia szyja z kaszą jęczmienną
- 1 lub 2 gęsie szyje ze skórką
- Gęsie podroby (wątroba, serce, żołądek i inne)
- Kilka garści kaszy jęczmiennej
- 2 średnie cebule
- 1/2 kostki masła
- kilka marchewek
- tak samo pietruszki
- szczypta soli
- ćwierć garści majeranku
- trochę laurowych liści
- kwarta wody
Skórę zdjętą z gęsiej szyi, natrzeć solą i majerankiem. Pozostała gęsią szyję zalać wodą doprawić zielem angielskim, liśćmi laurowymi, dodać marchewkę, pietruszkę i gotować jak rosół. Doprawić do smaku solą. Gdy wywar będzie gotowy zalać trzeba kaszę w ilości wg. uznania i odstawić do ciepła aż ta spęcznieje. Cebule drobno posiekać, dodać do gęsich podrobów, przyprawić i dusić. Potem zemleć i wymieszać z kaszą i doprawić do smaku. Skórę z szyi nadziać farszem oba jej końce zszyć lub zawiązać. Następnie szyję włożyć do rondla dodając masło i zalewając rosołem, dusić pod przykryciem. Podawać pokrojoną w pasy i polać sosem z duszenia.
Autor przepisu: Andrzej Głębicki (www.svet-perk.pl)