Witaj na forum

Jadło i trunki - Zaguby

Dragomir - Sro Paź 03, 2007 11:47 pm
: Temat postu: Zaguby
- 3 kg ziemniaków
- 2 kg mąki
- 1/2 kg smażonej słoniny lub podgardla
- 1/2 kg boczku chudego
- 1/2 cebuli
- sól
- 3 łyżki oliwy
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać smażoną słoninę z cebulą zeszkloną, przyprawy do smaku. Wszystko dobrze wymieszać. Smażyć mieszając aż do wypieczenia masy ziemniaczanej. Odstawić aż do wystygnięcia. Zagnieść ciasto z ciepłą wodą , lekko osoloną z dodatkiem oliwy. Ciasto musi być elastyczne, aby dało się dobrze rozwałkować na placki prostokątne. Wystudzoną masę ziemniaczaną nakładać na placki, rozsmarować dobrze zwinąć w rulon, ucisnąć. Kantem dłoni dzielić na 5 cm kawałki. Przeciąć nożem do końca. Wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować po wypłynięciu jeszcze kilka minut. Podawać gorące polane skwarkami z boczku i cebuli. Można przysmażać (są też bardzo smaczne).
Autor przepisu: Grażyna Markiewicz z Drohiczyna