Witaj na forum Strona Główna
HomeStrona główna  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Bigos tradycyjny
Autor Wiadomość
Dragomir 
Pitu pitu




Wiek: 32
Posty: 1090
Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: Czw Paź 04, 2007 12:44 am   Bigos tradycyjny

- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 kg resztek pieczeni w róznych gatunkach mięs w raz z sosami
- 1/2 kg kiełbasy
- 1/2 kg boczku
- 2 cebule
- kilka śliwek suszonych lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- kminek
- liść laurowy
Kawałki pieczeni pokroić i gotować z kiszoną kapustą do miękkości. Osobno przysmażyć pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę. Dodać do ugotowanej kapusty przez chwilę razem dusić. Śliwki namoczyć i ugotować, wyjąć z wywaru ( można go dodać do kompotu) , oddzielić pestki, pokroić i dodać do kapusty. Zamiast śliwek można dodać przecier pomidorowy , ale nie powinno się łączyć w bigosie przecieru i śliwek. Bigos podprawić mąką, przyprawami i przez chwilę gotować na małym ogniu. Bigos najlepiej przygotować na dzień wcześniej , aby nabrał smaku.
Autor przepisu: Małgorzata Górska
_________________

Zapraszam do portfolio fotograficznego
www.MarcinKulda.pl - fotograf Zduńska Wola
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Reklama