Witaj na forum Strona Główna
HomeStrona główna  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Gęsia szyja z kaszą jęczmienną
Autor Wiadomość
Dragomir 
Pitu pitu




Wiek: 31
Posty: 1090
Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: Czw Paź 04, 2007 12:45 am   Gęsia szyja z kaszą jęczmienną

- 1 lub 2 gęsie szyje ze skórką
- Gęsie podroby (wątroba, serce, żołądek i inne)
- Kilka garści kaszy jęczmiennej
- 2 średnie cebule
- 1/2 kostki masła
- kilka marchewek
- tak samo pietruszki
- szczypta soli
- ćwierć garści majeranku
- trochę laurowych liści
- kwarta wody
Skórę zdjętą z gęsiej szyi, natrzeć solą i majerankiem. Pozostała gęsią szyję zalać wodą doprawić zielem angielskim, liśćmi laurowymi, dodać marchewkę, pietruszkę i gotować jak rosół. Doprawić do smaku solą. Gdy wywar będzie gotowy zalać trzeba kaszę w ilości wg. uznania i odstawić do ciepła aż ta spęcznieje. Cebule drobno posiekać, dodać do gęsich podrobów, przyprawić i dusić. Potem zemleć i wymieszać z kaszą i doprawić do smaku. Skórę z szyi nadziać farszem oba jej końce zszyć lub zawiązać. Następnie szyję włożyć do rondla dodając masło i zalewając rosołem, dusić pod przykryciem. Podawać pokrojoną w pasy i polać sosem z duszenia.
Autor przepisu: Andrzej Głębicki (www.svet-perk.pl)
_________________

Zapraszam do portfolio fotograficznego
www.MarcinKulda.pl - fotograf Zduńska Wola
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Reklama