Witaj na forum Strona Główna
HomeStrona główna  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
[Garncarstwo] Przygotowanie gliny
Autor Wiadomość
Dragomir 
Pitu pitu




Wiek: 27
Posty: 1088
Skąd: Zduńska Wola
  Wysłany: Wto Gru 21, 2010 6:41 pm   [Garncarstwo] Przygotowanie gliny

Temat przeniesiony z forum Zadrugi Wierczan


BRODZISŁAW
Ze skromnego doświadczenia wiem ze nawet gdy mam miękką plastyczna glinę, to przy jej przerobie trafiaja mi się pękniecia w dzbankach które gwałtownie wyrabiam - chodzi mi o moment przy toczeniu dzbanka kiedy gwałtownie zmieniam tok biegu ścianki.
nawet kiedy uda mi sie go dokończyć widze felery w ogólnym kształcie delikatne wgłębienia jak w momencie gdy mam grudkę twardszej gliny.
I wtedy tj. gdy przestanę toczyć taki dzbanek, zbiję go w kulkę i wrzucę do kubła na drugi dzień, to własnie na drugi dzień gdy z tej samej kulki chcę zrobić od początku coś nowego , to toczy mi się o klasę lepiej.
Wniosek jest taki, że co najmniej dzień przed przerobem powinno się przegnieśc glinę zmieszać z odrobiną wody bo inaczej bedziemy mieć sporo braków razem z dobrymi naczyniami ( razem ze sporą ilościa browarów na sumieniu )
_________________

Zapraszam do portfolio fotograficznego
www.MarcinKulda.pl - fotograf Zduńska Wola
 
     
Brodzisław 



Wiek: 37
Posty: 120
Skąd: radomsko
Wysłany: Sro Paź 17, 2012 8:33 pm   

Jeśli chodzi o schudzanie gliny to stosujemy je w wypadku kiedy naczynia z takiej gliny chcemy używać do gotowania na żywym ogniu . Same ściany naczynia powinny być o wiele grubsze od normalnych '' stołowych '' , zewnętrzna powierzchnia porowata . Sam kształt naczyń , typowy dla słowiańszczyzny rozszerzający się od dołu ku górze stożek tez ma swoje uzasadnienie właśnie w przystosowaniu do gotowaniu w ognisku kiedy to naczynie wsuwano w żar ogniska - dlatego dno było o stosunkowo małej średnicy łatwiej można był pojedynczy garnek obłożyć płonącym węglem.
Glinę schudzamy więc planując wykonanie naczyń do gotowania na ogniu. W warunkach wczesnego średniowiecza wiele wspomina się o domieszce min granitowego tłuczenia mało jednak wspomina się o tym jak go się uzyskiwało. Hołubowicz pisze ,że najprostszym sposobem było wykorzystanie granitowych otoczaków z przydomowych łaźni. były one popękane od temperatury i o wiele łatwiej było je pokruszyć i zemleć w żarnach.
_________________
brodzisław
 
     
Brodzisław 



Wiek: 37
Posty: 120
Skąd: radomsko
Wysłany: Sro Paź 17, 2012 8:57 pm   

W zależności jak bardzo tłustą glinę posiadamy proporcje masy schudzającej, ( którą też może być drobny żwir lub starte stare zniszczone naczynia) zawierają się w zakresie od 1/7 do 1/3. Trudno to dokładnie wyjaśnić trzeba niestety na czuja. Przeciętna średnica ziaren domieszki waha się między 1, a 2mm . Tylko teraz najważniejsze - z domieszką ziaren o tak dużej średnicy nie uda się nam oczywiście wytoczyć gładkiej powierzchni - zostaje tylko metoda zlepiania naczynia z wałków lub taśm - jak najbardziej historycznie pasująca do gotowania w ognisku w glinianym garnku. W przypadku jeśli dysponujemy mega tłustą gliną, która pęka przy schnięciu to schudzamy ją domieszką startą najdrobniej jak się da , generalnie jednak samo schudzanie po mojemu miało jak pisałem wyżej zabezpieczyć naczynie przed pękaniem podczas gotowania w nim potraw.
_________________
brodzisław
 
     
Brodzisław 



Wiek: 37
Posty: 120
Skąd: radomsko
Wysłany: Nie Gru 15, 2013 8:15 pm   

na największym naczyniu wyrażnie widać ziarna domieszki

4.jpg
ceramika praska , muzeum w krakowie
Plik ściągnięto 124 raz(y) 59,48 KB

_________________
brodzisław
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Reklama