Witaj na forum Strona Główna
HomeStrona główna  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
PIWO
Autor Wiadomość
Radziech 




Posty: 247
Skąd: Zadruga Wierczan
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 11:19 pm   PIWO

oto strona gdzie jest wszystko o robieniu piwa w domu www.browamator.pl , ja od nich biore składniki, jak bede niał czas to zrobie i napewno dam spróbować, sklepowe to pomyje

a oto mój przepuis wypróbowany:
słod jeczmienny 5 kg
cmiel aromatyczny 25 g, goryczkowy 50 gr
drozdze do górnej fermentacji
zacieranie:
woda do 55 *C (10-12L)
WSYBAC CAłY SłOD GOTOW. 30 MIN
dolac reszte wody - gotowac30 min

CEDZENIE: PRZEPłOKAC POZOSTAłOść(MłóTO) GORąCą WODą

MA BYC OKOłO 22 LITRóW BRZECZKI(PłYNU)

GOTOWANIE: OKOłO 1,5 GODZ
PO ZAGOTOWANIU (WRZENIU) DODAC CHMIEL GORYCKOWY (CAłY) I Pół AROMATYCZNEGO POZOSTAłY NA 10 MIN PRZED KONCEM GOTOWANIA
SZYBKO OSTUDZIć DO 20 *C (najlepiej w wannie z zimną wodą)

przecedzic do balona , dodaz ożywione drożdże, i zakorkowac (korek z rurką fermentacyjną)

po 2 tyg do butelek lup wypić (tzw piwo młode lub zielone) ale kopa ma
_________________
www.zadruga-wierczan.pl
 
     
Tarberlis 
Mało pisaty

Posty: 1
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon Lut 16, 2015 9:12 am   

Dobre, muszę wypróbować a wam polecam whisky single malt - bardzo dobry trunek którego sobie kupuje na okazje różne ^^
 
     
Kutry67 
Mało pisaty


Posty: 1
Skąd: Polska
Wysłany: Pon Mar 23, 2015 11:08 am   

Piłem to Whisky i polecam naprawdę jest bardzo dobre ;)
_________________
żywność bezglutenowa gdynia
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Reklama