Witaj na forum Strona Główna
HomeStrona główna  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Bażant po staropolsku
Autor Wiadomość
Dragomir 
Pitu pitu




Wiek: 32
Posty: 1090
Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 11:43 pm   Bażant po staropolsku

- bażant
- 10 dag pokrajanej w paski świeżej słoniny
- sól
- 3 szerokie plastry świeżej słoniny
- 6 dag tłuszczu
- owalny bochenek chleba
- 4 dag masła
- 2 dag tartej bułki
Z tuszki skruszałego bażanta odciąć głowę z szyją, ogon oraz skrzydła razem z piórami i pozostawić je w zimnym miejscu.
Tuszkę oskubać, wypatroszyć, opłukać i osuszyć, naszpikować paskami słoniny, osolić wewnątrz i zewnątrz, obłożyć plastrami słoniny, obwiązać nitką i pozostawić w chłodzie na 24 godziny.
Po upływie tego czasu upiec na rożnie lub w brytfannie, polewając gorącym tłuszczem. Owalny bochenek chleba przekrajać poziomo i z wierzchniej części wydrążyć miękisz.
Skórę posmarować masłem i wstawić do gorącego piekarnika, by zrumieniła się jak grzanka.
Pod koniec pieczenia obsypać tuszkę bażanta ze wszystkich stron tartą bułką i polewać tłuszczem, aż utworzy się rumiana skorupka. Głowę, ogon i skrzydła bażanta włożyć na kilka minut do gorącego piekarnika.
Upieczonego bażanta zdjąć z rożna, usunąć nitkę przywiązującą plastry słoniny i ułożyć na podłużnym półmisku na grzance; przymocować na drucikach szyję z głową, skrzydła i ogon.
Pióra wygładzić palcami umoczonymi w stopionym tłuszczu.
Całość udekorować zieloną sałatą lub jarmużem.
_________________

Zapraszam do portfolio fotograficznego
www.MarcinKulda.pl - fotograf Zduńska Wola
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Reklama