Witaj na forum Strona Główna
HomeStrona główna  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Krupnik polski
Autor Wiadomość
Dragomir 
Pitu pitu




Wiek: 31
Posty: 1090
Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: Czw Paź 04, 2007 12:48 am   Krupnik polski

- 1/2 kg. wołowiny
- 1/2 kg. kości wołowych
- 2 l. wody
- marchew
- pietruszka
- por
- seler
- cebula
- 4 suszone grzyby
- 15 dkg. kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 łyżka świeżego masła
- 3 średnie ziemniaki
- szczypta soli
- nać pietruszki
Mięso wołowe i kości zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Po ok. godzinie gotowania dodajemy warzywa i grzyby. Gdy mięso będzie miękkie zupę przecedzamy przez sito. Mięso z zupy krajemy w kostkę a warzywa i grzyby w paski. Odlewamy 1/2 l. Rosołu i dodajemy kaszy. Gotujemy. Gdy kasza się rozgotuje dodajemy masło i przez chwilę ucieramy kasze z masłem drewnianą łyżką aż zbieleje. Kasze dodajemy do reszty rosołu, stawiamy na ogniu i dodajemy pokrojone ziemniaki. Jak ziemniaki się ugotują dodajemy do rosołu pokrajane mięso, warzywa i grzyby. Zupę solimy do smaku i przed podaniem posypujemy pokrajana drobno nacią pietruszki.

Aby zachować większą oryginalną historyczność potrawy można ziemniaki zastąpić rzepą. W tym przypadku musimy uważać aby jej nie przegotować.
_________________

Zapraszam do portfolio fotograficznego
www.MarcinKulda.pl - fotograf Zduńska Wola
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Reklama