Witaj na forum Strona Główna
HomeStrona główna  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Gulasz Słowiański
Autor Wiadomość
Dragomir 
Pitu pitu




Wiek: 32
Posty: 1090
Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 11:49 pm   Gulasz Słowiański

- 5 l. Wody
- 2 kg. Mięsa wołowego lub mieszanka mięs
- 1 kg. słoniny
- 1,5 kg kaszy jęczmiennej (pęczak)
- 3 łyżki masła
- 2 kg. Marchwi
- 4 Korzenie chrzanu
- Grzyby
- Rzepa
- Kalarepa
- Biała rzodkiew
- Liście bobkowe
- Liście mięty
- Gorczyca
- Ziarna jałowca
- Sól
Słoninę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do kociołka mieszając aż zrobią się skwarki. Na powstały w ten sposób tłuszcz wrzucamy kawałki mięsa. Smażymy. Gdy mięso się podsmaży zalewamy wszystko wodą, dodając liście babkowe, mietę, chrzan i ziarna jałowca, gorczycę oraz grzyby i gotujemy. Po jakimś czasie gdy mięso będzie już w miarę miękkie wyjmujemy chrzan, babkowe liście i dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa. Gdy mięso już jest miękkie a warzywa ugotowane do kociołka wsypujemy kaszę jęczmienną. Gotujemy. Gdy kasza już będzie obgotowana zdejmujemy kociołek z ognia i odstawiamy aby gulasz doszedł. Gdy kasza już spęcznieje dodajemy masło i mieszamy aż się wchłonie.
_________________

Zapraszam do portfolio fotograficznego
www.MarcinKulda.pl - fotograf Zduńska Wola
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Reklama