Witaj na forum Strona Główna
HomeStrona główna  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepis na półgęski wędzone
Autor Wiadomość
Dragomir 
Pitu pitu




Wiek: 31
Posty: 1090
Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: Czw Paź 04, 2007 12:51 am   Przepis na półgęski wędzone

Tuszkę gęsią rozciąć skórę wzdłuż kręgosłupa do połowy tuszki, wyciąć skrzydła możliwie najmniej uszkadzając skórę, rozciąć wzdłuż mostka, oddzielić mięso razem ze skórą od kości, zapeklować /są gotowe mieszanki do peklowania/ w glinianym garnku przez tydzień - 10 dni. Następnie wyjąć z roztworu, lekko osuszyć na szmatce lub bibule, uformować w kształcie piłki do rugby owijając skórą, zesznurować i wędzić pól dnia w gorącym dymie i potem cały dzień w zimnym dymie / drewno olchowe z dodatkiem na koniec jałowca/. Można zamiast gęsi wykorzystać kaczory piżmowe /tzw. "francuskie"/.Do peklowania dobrze jest dodać garść rozmarynu. Oczywiście podawać w plastrach jak wędlinę. Smacznego!!!!!!!!!!!
Autor przepisu: Anna Sumińska
_________________

Zapraszam do portfolio fotograficznego
www.MarcinKulda.pl - fotograf Zduńska Wola
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Reklama