Witaj na forum Strona Główna
HomeStrona główna  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Kwas chlebowy
Autor Wiadomość
Dragomir 
Pitu pitu




Wiek: 32
Posty: 1090
Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: Czw Paź 04, 2007 12:43 am   Kwas chlebowy

- 30 dag suchego razowego chleba
- 20 dag cukru
- 10 dag miodu (opcja 0,5 dkg drożdży)
- 10 l wody
- 5 dkg rodzynków
Aby uzyskać suchy chleb można wstawić kromki razowego chleba do piekarnika i je podpiec. Tak otrzymane suchary zalewamy wrzątkiem. Przykryć gazą. Gdy woda ostygnie przecedzamy roztwór przez gazę, aby pozbyć się rozmoczonego chleba. Do płynu dodajemy cukier, miód i rodzynki. Opcjonalnie zamiast miodu możemy dodać 0,5 dkg. rozpuszczonych w wodzie drożdży.
Wszystko wymieszać i postawić na 2 - 3 dni w ciepłym miejscu, aby się zakwasiło. Jak zrobi się pianka, przenieść do niskiej temp. 5-15 stopni C. Gotowy do picia po 3 dobach. Trzymać w chłodzie.
_________________

Zapraszam do portfolio fotograficznego
www.MarcinKulda.pl - fotograf Zduńska Wola
 
     
Radziech 




Posty: 247
Skąd: Zadruga Wierczan
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 10:54 pm   

wg mnie najlepszy kwas jaki piłem, to OBOłOń - champion (carefro), w twiom przepisie duzo słodkości
_________________
www.zadruga-wierczan.pl
 
     
Dragomir 
Pitu pitu




Wiek: 32
Posty: 1090
Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 10:55 pm   

przepisy jeszcze nie testowane :)
_________________

Zapraszam do portfolio fotograficznego
www.MarcinKulda.pl - fotograf Zduńska Wola
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Reklama